Çene Estetiği

Çene, yüzün temel oranlarının en önemli belirleyicilerinden bir tanesidir. Klasik güzellik tanımlarında yüz; üst 1/3, alt 1/3 ve orta 1/3 olmak üzere 3 bölgede incelenir. Yüzün alt 1/3’ünü oluşturan çene yapısı, yüzün temel estetik kurgusu ve temel oranları açısından son derece önemlidir. Çenenin görünümü; alt dudak başta olmak üzere ağız çevresi ve boyun bölgesi estetiğini yakından ilgilendirir.

Çenenin yandan görünümü yüzün yan profilini, boynun ve alnın görünümü yakından etkilemektedir. Güçlü çene yapısı; kişiyi daha sağlıklı ve dinamik gösterirken zayıf çene yapısı, yüz estetiğine olumsuz bir vurgu yapar.

Estetik çene cerrahisinde üst ve alt çene bir bütün olarak ileri/geri/yukarı/aşağı hareket ettirilebilir veya dairesel bir aks üzerinde döndürülebilir. Sadece çene ucu ileri ya da geri alınabilir, çene ucunun aşağı doğru uzatılabilir, çene ucu törpülenerek küçültülebilir. Çene ucu protezler ile büyütülebilir. Çene ucundaki yağ yastıkçığının çeşitli enjeksiyon tedavileri ile dolgunlaştırılması mümkündür. Çenenin sadece ucuna değil, yan taraflardaki “açı” kısımlarına da benzer uygulamalar yapılabilir. Çoğunlukla çene estetiği, burun estetiği ve boyun estetiği gibi yüz profilini etkileyen ameliyatlar ile birlikte kombine edilerek yapılabilir.

Çene Estetiği Kimler İçin Uygundur?

Çene estetiği; gelişimsel olarak çenenin küçük/büyük/ileride/geride olduğu, diş kapanışınız bozuk olduğu, çene açısının aşırı dar veya geniş olduğu hastalar için uygun bir tedavi seçeneğidir. Yaşlanma sürecinde çene kemiği ve çene ucu yağ yastıkçığı küçülür. Bu küçülme boyun yaşlanmasını hızlandırır. Yaşlanan yüzün tedavisinde en sık kullanılan iskelet büyütme işlemi çene estetiğidir.

“Çene deformitelerine bağlı yüzün estetik oranlarında bozulma veya normalden sapma görülen hastalar çene estetiği için uygun birer adaydır.”

Çene Estetiği Teknikleri Nelerdir?

Çene Protez Uygulamaları

Çene protezi ameliyatları; çene ucunun ve/veya çene açısının sentetik implantlar ( protezler) ile büyütüldüğü ve geliştirildiği ameliyatlara verilen ortak isimdir. Çene protezi olarak silikon, medpor, goretex gibi çeşitli materyaller kullanılabilir. Protezler, çene altında yapılan 2-3 cm’lik bir kesiden ya da ağız içerisinden yapılan bir kesiden yerine yerleştirilir ve çoğu zaman 1-2 adet küçük vida ile kemiğe sabitlenir. Ağız içinden yapılan uygulamalarda dikişler ağız içinde olduğundan deride görünür iz kalmaz. Çene altında yapılan uygulamalarda ise deri üzerinde kesi yapılmaktadır ancak bu kesi çene altındaki gölge alanda kalır ve gündelik hayatta çok dikkat çekmez.

Çene protezleri uygulama kolaylığından ötürü, burun estetiği ve boyun estetiği gibi işlemlerle daha sık kombine ettiğimiz bir yaklaşımdır. Özellikle çeneyi öne doğru uzatma ve büyütme konusunda sıkça tercih edilir. Çene ucu protezleri, kadın hastalarda bazen erkeksi bir görünüm oluşturabildiği için karar aşamasında dikkatli davranmak gerekebilir.

Çene Ucu Kaydırma

Çene ucu kaydırma diğer adıyla “genioplasti” ameliyatı çene ucundaki kemiği kesip, yerini değiştirmek demektir. Bu ameliyatta ağız içinden veya çene altından yapılan bir kesi ile çene ucuna ulaşılır. Çene ucundaki kemiğe yatay bir kesi yapılır. Kesilen kemik öne/aşağı/yana/geriye kaydırılabilir. Titanyum plak/vidalar ile yeni pozisyonuna sabitlenir. Bu teknikle çene ucu 6-8 mm kadar öne taşınabilir. Çene ucu ilerletmenin (genioplasti) implant/protez tedavisine kıyasla en büyük avantajı, çeneyi sadece öne doğru değil hafif aşağı doğru da ilerletmeye ve uzatmaya imkan sağlamasıdır.

Çene ucu ameliyatı, aynı şekilde dizayn edilip çene ucu kemiği geriletilebilir ve kısaltılabilir. Çene ucu kemiğinin çok belirgin olduğu kişilerde bu kemik törpülenebilir. Bu ameliyatlarda çoğunlukla ağız içerisinden kesi yapmayı tercih ediyoruz.

Ortognatik Cerrahi

Çene deformitelerinin bazılarında alt ve üst çene arasında diş dizilimi ve diş kapanışı açısından uyumsuzluklar bulunmaktadır. Diş kapanışını düzelten, çeneyi bir bütün olarak öne veya geriye kaydıran ve bu sayede yüzü şekillendiren ameliyatlara ortognatik cerrahi ameliyatları diyoruz. Ortognatik cerrahi, genetik ve gelişimsel olarak üst ya da alt çenenin birbirlerine göre ileride ya da geride, uzun veya kısa olduğu durumlar için tercih edilen kompleks ameliyatlardır. Bu ameliyatlarda tipik olarak ağız içerisinde uzun kesiler yapılır ve kemikler bir bütün olarak hareketlendirilerek ilerlettirilir. Bu ameliyatlardan sonra titanyum plak vidalarla tespitler yapılır ve çoğu zaman dişler, özel tel sistemleri vasıtası ile birbirlerine tutturulurlar.

Bu ameliyatlar; estetik olduğu kadar fonksiyonel açıdan da en ideal seçeneği sunmakla birlikte icra edilmeleri ve ameliyat öncesi / sonrası süreçleri oldukça zorludur. Ortognatik cerrahi ameliyatları öncesinde birkaç yıl süren ortodontik diş teli tedavileri gerekebilir.

Çene Dolgusu

Çene ucu deformiteleri bir ameliyatı gerektirmeyecek basit formlarda ya da daha az ciddiyette karşımıza çıkabilmektedir. Örneğin, çene ucu yağ kitlesinde yaşa bağlı bir azalma var ise çene ucundaki yağ yastıkçığının hacmini hyaluronik asit dolguları ya da yağ doku enjeksiyonları ile yeniden sağlamak mümkündür. Dolgu uygulamaları ile çene hattı bir bütün olarak da belirginleştirilebilir. Bu uygulamaya “jawline” dolgusu diyoruz.

Dolgu tedavilerinin en önemli dezavantajı implantlardaki gibi tek seansta etkin ve kalıcı sonuçların elde edilemiyor olmasıdır.

Sentetik dolgu tedavisinin 6 ay ila 12 ayda bir tekrarı gerekir. Yağ enjeksiyonu tercih edildiğinde ise etkin sonuç alabilmek için 3 ila 4 seans uygulama yapmak gerekebilir. Bu sebeple çene ucu estetiğinde çoğu zaman çene ucu ilerletme ve çene protezlerini, dolgu tekniklerine tercih ediyoruz.

Çene Köşesi (Açısı) Protezleri

Özellikle erkek hastalara önden bakıldığında çene açılarının görünmesi, estetik olarak arzulanan bir görünümdür. Çene açısının dar olduğu yüzler, ince ve uzun görünürler. Bu görünümden rahatsız olan hastaların çene açıları, çene açısı protezleri ile genişletilebilir. Bu yaklaşımda ağız içinde her iki tarafta 4-5 santimetrelik kesi yapılır ve çene açısına ulaşılır. Bu bölgeye uygun bir protez, kemiğin üzerine yerleştirilir ve iki adet vida ile pozisyonu sabitlenir. Ağız içi kesileri ise uygun bir şekilde emilen dikişler ile kapatılır. Çene açısı implantları, nadiren kadın hastalarda uygulanabilir.

Çene Botoksu (Masseter Botoks)

Bazı bireylerde çene açıları, aşırı derecede genişlemiş olabilmektedir. Özellikle kadın hastalara erkeksi bir görünüm veren bu durum, çene botoksu ile çözümlenebilir. Bir veya 2 seans botulinium toksin uygulaması, o bölgedeki kası zayıflatır ve o kasın hacmini küçültür. Böylece, yüzde dışardan bakıldığında dikkati çeken bir incelme elde edilebilmektedir. Çene botoksu uygulaması klinik şartlarında yapılan ve 5-10 dakika süren bir işlemdir. İstenilen etkiye ulaşmak için 1-3 seans uygulama gerekebilir.

“Çene estetiği ameliyat teknikleri hakkında detaylı bilgi almak ve hangi tekniğin size uygun olduğunu öğrenmek için Doç. Dr. Ozan Bitik’e ulaşabilirsiniz.”

Çene Ameliyatı Sonrası İyileşme ve Sosyal Hayata Dönüş

  • Çene ucu ameliyatları, genel anestezi altında yapılan ve çoğu zaman bir gece hastane yatışı gerektiren ameliyatlardır. Özellikle ağız içerisinden yapılan ameliyatlarda dışarda hiçbir görünür iz kalmaz. Ancak, ağız içerisindeki kesi iyileşene kadar belirli bir süre yeme içmeye dikkat edilmesi gerekir. Özellikle çene ameliyatı sonrasında hastaya ilk 48 saat sadece sıvı gıda alımı önerilir. Fakat sonraki günlerde yumuşak gıdalarla beslenmeye izin verilir.
  • Ağız içinden yapılan ameliyatlarda enfeksiyon riski bulunmaktadır. Bu nedenle; kombine antibiyotik tedavileri ile enfeksiyon olasılığı düşürülür.
  • Çene ucu ameliyatlarından sonra implantı stabilize eden ve ödemi azaltan bir çene maskesi uygulanır.
  • Hangi teknikle yapılırsa yapılsın; çene estetiği ameliyatı sonrası ilk gün, banyo yapmak mümkündür.
  • Ameliyat sonrası ağrı olması normaldir ve ağızdan alınan ağrı kesiciler ile ağrı kontrol altına alınır.
  • İlk 48 saati geçirdikten sonra çene ucundaki şişlik giderek azalmaktadır. Ameliyat sonrasındaki şişliğe bağlı olarak özellikle kadın hastalarda erkeksi bir görünüm oluşması normaldir ancak bu görünüm 3 hafta makul seviyeye geriler.
  • Hastalar sportif aktivitelerine 6.haftadan itibaren devam edebilirler.

Çene Estetiğinde Tedavi Alternatifleri ve Birlikte Yapılan İşlemler

Çenenin yapısal problemlerinde özellikle anatomik kemik sorunlarında; çene ucu ilerletme ve implant gibi yapısal seçeneklerin maalesef herhangi bir alternatifi yoktur. Çoğunlukla bu ameliyatları, boyun germe, yüz germe, çene altı yağ alma (liposuction) ve rinoplasti ameliyatları ile birlikte uygulamaktayız.

“Çene estetiği ameliyatları ve tedavi alternatifleri konusunda yüz estetiği odaklı çalışan bir plastik cerrahi uzmanından bilgi alabilirsiniz.”

Çene Estetiği Ameliyat Fiyatları

Çene ucu törpüleme, çene dolgusu, çeneye yağ enjeksiyonu, çene protezi gibi çene estetiğinin alanına giren uygulamalarının ücretleri bireysel faktörlerden kaynaklanan farklılıklar gösterebilmektedir. Her hastanın sorunu farklıdır ve tedavi süreçleri de farklı olacaktır. Aynı soruna sahip iki hasta aynı teknik için uygun aday olmayabilir. Bazı durumlarda ise çene estetiği ameliyatlarıyla birlikte ameliyatsız estetik uygulamalarının da bir arada uygulanması gerekebilir. İşte bu gibi durumlar, çene estetiği ücretlerinin farklılaşmasına yol açacaktır.

Ankara’da çene estetiği alanında uzman bir plastik cerrah arayışında iseniz, Doç. Dr. Ozan Bitik ile görüşebilir ve muayene sonrası çene estetiği ameliyatınızın planlamasını kısa sürede yapabilirsiniz.

Çene estetiğine dair en çok merak edilen soruların yanıtlarını Doç. Dr. Ozan Bitik’in resmi bloğunda bulabilirsiniz.

Yüz estetiği alanında internet üzerindeki en kapsamlı Türkçe kaynaklardan birisi olan www.yeniyuzyenihayat.com’a şimdi tıklayın ve çene estetiği başta olmak üzere yüz estetiği ameliyatları hakkında merak ettiğiniz bilgilere ulaşın.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

alt-goz-kapagi-estetigi
Alt Göz Kapağı Estetiği

Alt göz kapağı estetiği ameliyatı, tıbbi adıyla alt blefaroplasti; alt göz kapakların…

Devamını Oku
boyun-germe-ameliyati
Boyun Germe Ameliyatı

Boyun Germe Ameliyatı boyun bölgesindeki estetik sorunların iyileştirilmesinde kullan…

Devamını Oku
kepce-kulak-ameliyati
Kepçe Kulak Ameliyatı

Kepçe Kulak Estetiği ameliyatı, tıbbi adıyla otoplasti, kulağın öne doğru açık olduğu…

Devamını Oku